Здравейте! Login or register
Български
НачалоЖеланиПоръчка
Количка - 0,00 лв.

Вие нямате продукти във Вашата пазарска количка.

  Тайните на Swarowski

Тайните на Swarowski

Всички сме чували за кристали Сваровски, но компанията рядко споделя за своята история и тайни. Невероятно успешния австрийски производител на кристали е въплъщение на лукса в търговските центрове. Когато чуем Сваровски в ума ни се появяват асоциации за нещо скъпоценно, изключително, луксозно.

Даниел Сваровски е бил потомък на цяло поколение стъклари. Той успява да изобрети машина за изрязване на кристали, които биват перфектна имитация на диамантите. Диамантите винаги са били високо ценени, около тях са се въртели множество страсти през вековете. Много от тях са се смятали за прокълнати. Те са желани не само в историята на човечеството, но и днес, когато диамантите са най-добрите приятели на жените. Но как Сваровски успява да сътвори фурор в модната индустрия и бижутерството само чрез едно мънчко парче стъкло?

Миналата година Сваровски отпразнуваха своят 120-годишен юбилей като настойници на една многовековна традиция в използването на природни ресурси в Чехия и Австрия. Тяхното феноменално иновативно студио по дизайн, съчетано с впечатляваща химическа лаборатория е в основата на този гениален маркетинг. Сваровски никога няма да споделят своята тайна за това как обработват стъклото, но всички са съгласни, че оловното стъкло на Сваровски е най-доброто правено някога.

Обработването на стъкло е много древен занаят”, казва Стефани Уокър, бижутериен историк, който работи за Националната фондация за хуманитарни науки.

За да говорим за Сваровски, е нужно първо да поговорим за пясъка. Пясъкът е съставен главно от силиций, който се нарича по-правилно силициев диоксид. Стъклото се изработва чрез стопяване на пясъка и някои други химикали. Някои от химикалите се използват, за да се ускори процеса на стопяване, а други, за да се гарантира стабилността на стъклото и то да не се разтвори във водата. Стъклото не е кристал, както някои хора вярват. Стъклото е особена вид течност.

Чехия има дълга история на стъклопроизводството. Там се създават много иновативни техники и методи за получаване на стъкло. Младият, тогава, Даниел Сваровски е бил обсебен от стъклото и през 1892г. патентова нова електрическа машина за рязане на стъкло, задвижвана от водноелектрическа енергия от алпийските водопади в австрийските Алпи. Само три години по-късно Даниел основава компанията Сваровски. Производствената база на компанията е в малкото градче Ватенс в Австрия, което се намира в подножието на Австрийските Алпи, за да може да се възползват от водноелектрическите възможности, които им дава планината.

Какво прави Сваровски по-добри от останалите? Всичко е в блясъка. Чрез думата блясък ние описваме пътя на осветлението през обекта и как то се проявява. По-обобщено, може да кажем, че блясъкът е рефлективния индекс или дисперсията на стъклото. Тоест колко светлина и цветове се пречупват при преминаването и през обекта. Предполага се, че чрез подобряването на техниките, в даден момент синтетичните материали ще надминат диамантите по отношение на блясъка.

Търговията на компанията е несравнима. Кристалите на Сваровски се използват не само за бижута, но и за оптика (бинокли, лупи, военни приспособления), абразиви инструменти, LED осветителни системи, дизайнерски дрехи. Бижутер не може да ви изработи рокля от хиляди рубини, но Сваровски може.

През 2009г. Парис Хилтън обсибва своето розово Бентли с кристали Сваровски. През 2006г. Ню Йорк Таймс пише: „Сваровски е неразривно свързан с модата”. Всички изтъкнати дизайнери – Шанел, Луи Витон, Рей-Бан работят със Сваровски. През 1995г. е построен музей на Сваровски във Ватенс, където фабриката на Сваровски е една от най-големите туристически атракции в Австрия. През 2014г. певицата Риана се появява с ефирна рокля покрита с хиляди кристали Сваровски на Модните награди. Годишният приход на компанията е над 3 милиарда долара.

Това са бижута с една много дълга и богата история. Магията на Сваровски е в умението да създава една невидима мантия от лукс и шикозност. Виа Стил е първият официален вносител на кристали Сваровски в България. Ако желаете да се потопите в света на Сваровски и да опитате от лукса, разгледайте нашите асортименти в сайта


Автор: Деница Дачева 

Categories

Write Your Comment

[profiler]
Memory usage: real: 15990784, emalloc: 15680688
Code ProfilerTimeCntEmallocRealMem